Zie jij wat ik zie? Deelnemers over hun beeld van de ander.
In het project Point of View maakten Culemborgse vluchtelingen en hun stadgenoten drie maanden lang foto’s van hun omgeving om deze daarna met elkaar te bespreken. In de film ‘Zie jij wat ik zie?’ praten deelnemers aan het project over hun beeld van de ander, voor en na deelname. De film was onderdeel van een tentoonstelling in het Elisabeth Weeshuis Museum te Culemborg, die het resultaat liet zien van het project. De film is ook vertoond op het festival LekArt in Culemborg en de UITmarkt in Amsterdam. Point of View is een initiatief van documentaire fotograaf Karijn Kakebeeke.
Concept en productie: de Picture Bridge Foundation. Regie en montage: Nadine van Loon
Camera: Thomas Roebers
Zie ook www.picturebridgefoundation.nl
Zie jij wat ik zie? Do you see what I see? from Nadine van Loon on Vimeo.
Drie ‘making of’ films voor tentoonstelling ‘Leve de Mens’ in Museum Volkenkunde en de ‘Jimmy Nelson’ tentoonstelling in het Afrika Museum te Nijmegen.
Voor Museum Volkenkunde maakte ik de drie ‘making of’ films die het verhaal vertellen achter de prachtige foto’s die Jimmy Nelson maakte van de Kazakken in Mongolië, de eilandbewoners van Vanuatu en – dichter bij huis- van de bewoners van Marken en Terschelling. Op basis van het ruwe filmmateriaal dat cameraman Michael Spierenburg in Marken en Terschelling draaide en Bram Vis in Mongolië, heb ik deze films kunnen maken. Ik deed research, schreef de scenario’s, interviewde Jimmy op camera en monteerde vervolgens de films. De tentoonstelling was in 2014 in Leiden te zien en reisde daarna door naar het Afrika Museum te Berg en Dal, waar het tot september 2015 te bezichtigen was. Hieronder de Nederland en Kazakken films. Zie ook de website van Museum Volkenkunde en van het Afrika Museum.
The ‘making of’: Jimmy Nelson in the Netherlands from Nadine van Loon on Vimeo.
The ‘making of’: Jimmy Nelson with the Kazakhs in Mongolia from Nadine van Loon on Vimeo.
Mummiekisten van de Amon-Priesters: het restauratieproject
Voor het Rijksmuseum van Oudheden maakte ik deze korte film over de restauratie van de Mummiekisten van de Amon-Priesters. Hoe is het om als restaurator aan drieduizend jaar oude Egyptische mummiekisten te werken? En welke uitdagingen komt de conservator in zijn onderzoek naar de kisten tegen? Duik in de wereld van restaurator Elsbeth Geldhof en conservator Christian Greco en ontdek waarom zij met zoveel liefde de kisten onderzoeken. De tentoonstelling ‘Mummiekisten van de Amon-priesters’ was tot 15 september 2013 te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28 in Leiden. Voor deze film heb ik alle onderdelen van het productieproces zelf gedaan: research, scenario, camera en geluid, regie en montage.
Filmportretten Dode zeerollen Tentoonstelling
Voor de Dode Zeerollen Tentoonstelling maakte ik in opdracht van Tungsten als regisseur drie filmportretten van ‘gelovigen’: een Christen, Moslima en een Joodse. In de films vertellen de vrouwen over de rol die de ‘heilige teksten’ uit respectievelijk de Bijbel, Koran en Thora in hun dagelijks leven spelen. De films waren tot 5 januari 2014 is in het Drents Museum te Assen op de Dode Zeerollen Tentoonstelling te zien en vanaf maart 2014 in het Scholssmuseum te Linz (Oostenrijk). Voor deze films ben ik als regisseur op pad gegaan met Sanne van Rossum als camera-vrouw en Hans de Wolf als geluidsman. Editor en kleur-corrector Max Vonk voerde met mij als regisseur de montage uit.
Portret Christen from Nadine van Loon on Vimeo.
Portret Moslima from Nadine van Loon on Vimeo.
Portret Joodse from Nadine van Loon on Vimeo.
Bedrijfsfilm voor King Arthur Groep
Een film van 5 minuten over de diensten van King Arthur Groep voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In deze film laat ik aan de hand van de persoonlijke verhalen van twee mantelzorgers en hun partners zien wat King Arthur Groep voor hen betekent. We volgen Ron en zijn vrouw Thea, die naar de dagbesteding van KAG gaat. En we volgen Joke en haar man Wim, die van KAG individuele begeleiding thuis krijgt. Voor deze film heb ik alle onderdelen van het productieproces zelf gedaan: research, scenario, camera en geluid, regie en montage. Documentaire fotograaf Karijn Kakebeeke werkte mee met beeld en montage-advies. U kunt de film ook op de website van King Arthur Groep bekijken.
90 seconde bedrijfsfilm Wolf Huisvestingsgroep
Een negentig seconden film waarin aan de hand van de ervaring van twee huurders wordt getoond op welke manier Wolf Huisvestingsgroep geschikte huurders werft en plaatst in vrijgekomen vastgoed. De doelgroep voor de film zijn eigenaren van vastgoed die hun panden in beheer willen doen.Voor deze film heb ik alle onderdelen van het productieproces zelf gedaan: research, scenario, camera en geluid, regie en montage.
Profiel-filmpje Kunstenaar Jasper Kooper
Zie ook Jasper’s website: www.jasperkooper.nl/about/
Videoverslag voor Dutch Dream Group
Een videoverslag van een netwerkbijeenkomst van Dutch Dream Group voor ondernemers die overwegen een bedrijf over te nemen (Management Buy In). Voor deze film heb ik alle onderdelen van het productieproces zelf gedaan: research, scenario, camera en geluid, regie en montage.
Eindopdracht Open Studio
Ze wil kunnen dansen tot morgenochtend vroeg en doorzakken in het café, maar zal haar grenzen nauwgezet moeten bewaken. Portret van een schrijfster aan de vooravond van haar debuut. Deze film maakte ik als eindopdracht voor mijn camjo-opleiding bij Open Studio in Amsterdam. Ook hiervoor deed ik alle onderdelen van het film-proces zelf: research, scenario, camera en geluid, regie en montage.
verlangen- portret schrijfster
http://vimeo.com/51275255